0 follower

Cache

Caching este o modalitate eficienta si ieftina de a imbunatati performanta unei aplicatii Web. Prin memorarea datelor statice in cache si prin servirea acestora atunci cand este necesar, se castiga timpul in care aceste date statice ar fi fost generate de catre serverul Web.

Folosirea caching-ului in Yii implica in general configurarea si accesarea unei componente cache a aplicatiei Yii. Codul urmator configureaza componenta cache sa foloseasca clasa memcache cu doua servere de cache:

array(
    ......
    'components'=>array(
        ......
        'cache'=>array(
            'class'=>'system.caching.CMemCache',
            'servers'=>array(
                array('host'=>'server1', 'port'=>11211, 'weight'=>60),
                array('host'=>'server2', 'port'=>11211, 'weight'=>40),
            ),
        ),
    ),
);

Cand aplicatia ruleaza, componenta cache poate fi accesata prin Yii::app()->cache.

Yii pune la dispozitie mai multe componente cache, pentru a asigura memorarea datelor pe mai multe medii de stocare, in functie de necesitati. De exemplu, componenta CMemCache incapsuleaza extensia PHP memcache si foloseste memoria RAM ca mediu de stocare; componenta CApcCache incapsuleaza extensia APC din PHP; iar componenta CDbCache memoreaza datele intr-o baza de date. Mai jos sunt componentele cache disponibile in acest moment:

Sfat: Pentru ca toate aceste componente cache sunt derivate din aceeasi clasa de baza CCache, putem folosi oricand un tip diferit de cache fara sa modificam codul care foloseste cache-ul.

Caching-ul poate fi folosit la diferite nivele. La La nivelul cel mai de jos, folosim cache-ul pentru a memora o singura entitate (ex. o variabila) si acest nivel poarta numele de data caching. La nivelul urmator, memoram in cache un fragment dintr-o pagina web care este generat de o portiune a unui fisier view. La cel mai inalt nivel, memoram o intreaga pagina web in cache si o servim din cache atunci cand este necesar.

In urmatoarele cateva subsectiuni, vom arata cum sa folosim cache-ul in toate aceste cazuri.

Nota: prin definitie, cache-ul este un mediu volatil de stocare. Nu asigura existenta unei portiuni de date care a fost memorata in cache, chiar daca aceasta portiune teoretic nu a expirat inca. De aceea, cache-ul nu trebuie folosit ca un mediu de stocare persistent (ex. a nu se folosi cache-ul pentru a memora date despre sesiune).

Found a typo or you think this page needs improvement?
Edit it on github !